Uitvaartfotografie in tijden van het Corona virus

Uitvaartfotografie en het Coronavirus | Zoals Hein het Ziet!

Hoe kan uitvaartfotografie helpen bij het organiseren van een uitvaart in tijden van het Corona virus?

Als uitvaartprofessional heb je op dit moment een uitdaging als je een uitvaart wilt regelen. Inmiddels is duidelijk dat uitvaarten in een afgeslankte vorm en met het in acht nemen van een aantal voorzorgsmaatregelen doorgang kunnen vinden (zie o.a. site van BGNU en RIVM).
Zo mogen er niet meer dan 30 mensen tegelijkertijd bij een uitvaart aanwezig zijn en moet er voldoende ruimte zijn om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

De eerste uitdaging als uitvaartprofessional is hoe om te gaan met het risico om zelf besmet te worden of de besmetting door te geven. Als je vervolgens in gesprek bent met de familie doet zich de vraag voor hoe om te gaan met de restrictie van maximaal 30 personen bij een uitvaart en hoe betrek je mensen met een verkoudheid, lichte griep of een broze gezondheid bij het afscheid. Kan deze laatste groep er wel bijzijn of toch liever niet.

Voor mensen die er niet bij kunnen zijn

Veel crematoria bieden de mogelijkheid aan om een livestream te verzorgen. Daarnaast kan de familie besluiten om de uitvaart in besloten kring te houden en op een later tijdstip een afscheidsbijeenkomst te organiseren. Beide oplossingen hebben zo hun voor- en nadelen die elke familie op zijn eigen manier zal wegen.

Gepaste afstand

De derde oplossing is om een professionele uitvaartfotograaf een beeldverslag van de uitvaart te laten maken. Een ervaren uitvaartfotograaf weet de sfeer, de aandacht, de liefde en de onderlinge verbondenheid zo weer te geven dat de intimiteit in de beelden haast voelbaar is. De uitvaartfotograaf zal zich tijdens de plechtigheid onopvallend bewegen en de plechtigheid daardoor nooit verstoren of beïnvloedden. Doordat een uitvaartfotograaf zowel letterlijk als figuurlijk op gepaste afstand te werk gaat is er ook aan de regel van 1,5 meter afstand houden voldaan.

Troostrijk

Verder putten veel mensen troost uit het terugkijken van de beelden van het afscheid. Dit kan door de foto’s op een besloten website te bekijken. Ook hoort het maken van een herinneringsboek tot de mogelijkheden. In zo’n herinneringsboek staan, naast de foto’s van de uitvaartplechtigheid, bijvoorbeeld ook de teksten die tijdens de uitvaartplechtigheid zijn uitgesproken. Op die manier kunnen nabestaanden ook op een later tijdstip in alle rust terugdenken aan de uitvaartplechtigheid en de overledene. Indien er plannen zijn om in de toekomst een herdenkingsbijeenkomst te organiseren kunnen de foto’s ook van paskomen.

Speciaal arrangement

Omdat de uitvaart in tijden van Corona een soberdere invulling krijgt heb ik ook mijn arrangementen aangepast. De kosten van het basis arrangement bedraagt nu € 375,-- (normaal € 675,--). Klik hier voor meer informatie over het arrangement.

Contact

Als je meer informatie wilt of op zoek bent naar voorbeelden van hoe een uitvaartreportage vorm kan worden gegeven, kijk dan hier. Uiteraard kun je mij voor informatie ook gerust bellen op 06 53 55 53 53 of mailen naar Hein@zhhz.nl. Dit mag ook ’s-avonds en in het weekend.

 

Wist u dat…

  • Ik als uitvaartfotograaf niet het verdriet fotografeer maar de aandacht, toewijding, verbondenheid en liefde
  • Ik als professionele uitvaartfotograaf beschik over de technische kennis en apparatuur om (ook onder moeilijke lichtomstandigheden) goede foto’s te maken zonder storend te zijn.
  • een uitvaartreportage als troostrijk wordt ervaren en als zodanig een bijdrage levert aan de verliesverwerking
  • het herinneringsboek dat ik maakte bij een 85-jarige weduwnaar op tafel ligt en als ijsbreker dient voor mensen die hem bezoeken
  • foto’s geschikt zijn voor alle leeftijden en ook voor mensen met een beperking of dementie
  • foto’s met name bij jonge kinderen een goed houvast geven om later nog eens terug te kijken en terug te denken aan de overledenen
  • het herinneringsboek waarin naast de foto’s van de uitvaart ook ruimte is voor foto’s uit het leven en de teksten die zijn uitgesproken een blijvende herinnering is
  • een uitvaartreportage best kostbaar is maar niet duur en van blijvende waarde
  • dat ook familieleden die op voorhand wat terughoudend waren bij het idee om een uitvaartfotograaf in te schakelen achteraf blij zijn met de foto’s en deze in hun hart sluiten

 

Hoor graag van je,

Hein Athmer