Werkwijze uitvaartfotografie

Werkwijze uitvaartfotografie

Wat breng ik in beeld?

Wat ik in beeld breng, bepalen wij in overleg. Centraal staat doorgaans de uitvaartplechtigheid maar ook de condoleance vooraf, de opbaring, het sluiten van de kist of de condoleance na afloop kan ik meenemen in mijn beeldimpressie. Zo vroeg de zoon van een 96 jarige dame mij om vooral veel foto's te maken tijdens de borrel na afloop van de uitvaart van zijn moeder. "Het komt immers niet zo vaak voor dat er zoveel familieleden bij elkaar zijn."

Invoelend en op de achtergrond

Bij het fotograferen beweeg ik mee met de gebeurtenissen en probeer ik zo min mogelijk op te vallen. Naast het vastleggen van de sprekers en rituelen ga ik op zoek naar kleine intieme momenten. Momenten van aandacht en toewijding, momenten van liefde en verdriet, momenten van verbondenheid met elkaar. Intense emoties zal ik indirect weergeven door mij bijvoorbeeld te beperken tot de hand op de schouder of een ander gebaar van verstandhouding.

Persoonlijke kennismaking

Bij voorkeur maak ik voorafgaand aan de uitvaart persoonlijk kennis met de naaste familie. Enerzijds om af te stemmen wat we precies in beeld gaan brengen. Maar ook zodat wij ons op de dag van de uitvaart niet meer aan elkaar hoeven voor te stellen en u zich kunt concentreren op de afscheidsceremonie. In mijn ervaring neemt een persoonlijke kennismaking ook eventuele reserves of vragen bij familieleden weg.