Wat brengt uitvaartfotografie?

Wat brengt uitvaartfotografie?

Houvast bij verwerken verlies

Vaak wordt het laatste afscheid met veel liefde, aandacht en toewijding voorbereid. Met speeches, muziek, rituelen vanuit een geloofstraditie of persoonlijk vormgegeven. Het blijkt zeer waardevol om hiervan een tastbare herinnering te hebben. In de vorm van een smaakvol vormgegeven herinneringsboek waarin foto’s, teksten, tekeningen en muziek bij elkaar zijn gebracht. Dit biedt steun bij het verwerken van het verlies. 

Rust en troost

Het vastleggen van de uitvaart in een herinneringsboek geeft de mogelijkheid om later, op een zelfgekozen moment, in alle rust stil te staan bij het laatste afscheid. Hoewel voor sommigen in eerste instantie wat onwennig, blijkt het in de praktijk heel prettig: “Vandaag had ik de moed en rust om naar de foto’s te kijken en ik ben er erg blij mee. Wat heb je de uitvaart van m’n moeder smaakvol en respectvol in beeld gebracht! Van te voren had ik dit niet zo ingeschat maar het heeft me goed gedaan om de foto’s te zien.”

Een beeldimpressie is ook prettig om te delen met de mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn. Kinderen die nu nog te klein zijn om te beseffen wat er gebeurt, kunnen als ze ouder zijn alsnog een goed beeld krijgen van de gebeurtenissen.


Levendige herinneringen

Een fotoboek blijkt een goede opening voor een gesprek over de overledene.  Bladerend door het boek, komen de verhalen vanzelf. In de woorden van een nabestaande: “Op de foto’s zag ik pas dat er acht oud-collega’s van mijn man bij de uitvaart aanwezig waren. Op de dag zelf heb ik dat helemaal niet opgemerkt. Dankzij die foto’s hebben we dierbare anekdotes opgehaald. Door zijn ziekte in het laatste jaar was ik helemaal vergeten hoe hij altijd genoot van zijn werk. Ik vind het zo fijn dat dit stukje van zijn leven hierdoor weer naar voren is gekomen.”